2 червня 2017 р.

Зовнішня заборгованість держави в контексті теорії «довгих хвиль»

Автори статті: Голомб (Георгішан) Вікторія

У статті досліджено еволюцію поглядів економістів XVII-XXI століття на зовнішні запозичення держави та встановлено зв’язок їх чергування з динамікою розвитку світової економіки. 


Зовнішні запозичення є потужним засобом вирішення проблем державних фінансів та важливою складовою фінансової системи, яка пройшла складну та тривалу еволюцію. Проблемами зовнішніх запозичень і державного боргу в різний час займались як відомі представники наукової думки Заходу, так і українські економісти. Найбільш відомі праці з проблем формування й управління зовнішнім боргом держави належать таким авторам як Дж.М.Кейнс, А. Лернер, А. Вагнер, К. Дітцель, Ф. Нібеніус, М. Фрідмен та ін. Сьогодні дослідженнями в цьому напряму займаються такі вітчизняні вчені як Т. Вахненко, О. Лютий, О. Рожко, В. Небрат, Н. Кравчук та ін. Проте більшість робіт з проблематики зовнішньої заборгованості не є вичерпними і містить лише більш чи менш вдалі спроби їх авторів розглянути еволюцію наукових уявлень про зовнішній борг держави. Як правило, дослідники фрагментарно наводять цитати з праць окремих економістів різних історичних епох, і такий підхід не дозволяє побачити, яким чином змінювалося ставлення до зовнішніх позик держави в рамках економічних теорій.

Метою статті є дослідження еволюції поглядів економістів XVII-XXI століття на категорію «зовнішній борг держави» в контексті розвитку світової економіки. 

У статті проведено ретроспективне дослідження еволюції поглядів економістів XVII-XXI століття на зовнішні запозичення держави в контексті розвитку світової економіки. Чітко визначено чергування переважно негативного та переважно позитивного ставлення представників економічних шкіл до державного боргу та їх закономірний збіг із відповідно спадною та висхідною хвилями економічних циклів за теорією Кондратьєва.
Повна версія

Додати коментар:

Немає коментарів :

Дописати коментар