2 червня 2017 р.

Підвищення ефективності використання енергоресурсів на промисловому підприємстві

Автори статті: Голомб Вікторія, Слепян Елла, Огурцов Дмитро

Статтю присвячено дослідженню напрямів підвищення ефективності використання енергоресурсів на промисловому підприємстві.Описано основні проблеми, які перешкоджають вітчизняним підприємствам у досягненні світового рівня ефективності виробництва. Вивчено досвід підвищення ефективності використання енергоресурсів на ПАТ «Запоріжсталь». Визначено перспективні напрямимодернізації та технічного переоснащення ПАТ «Запоріжсталь». 


Особливо гостро питання щодо ефективності використання енергоресурсів стоїть для України. Найбільший потенціал до енергозбереження має промисловість. Висока енергоємність випуску продукції пов’язана з відставанням у темпах оновлення обладнання промислових підприємств та впровадження новітніх технологій. Зростання цін на енергоносії посилює загрозу негативних змін в економіці, падіння рентабельності виробництва, зменшення частки промисловості у ВВП та переваги цільової конкуренції імпортованої продукції над продукцією вітчизняного виробника.Отже першочерговим завданням, яке стоїть перед промисловими підприємствами, є ефективне використання енергоресурсів, в основі якого лежить мінімізація споживання енергетичних ресурсів, перехід на нові(альтернативні) джерела енергії.

Метою даної статті є спроба визначити окремі напрямки з підвищення ефективності використання енергоресурсів на промисловому підприємстві. 

Розвиток української промисловості неможливий без ефективного та раціонального використання енергетичних ресурсів. Металургійна промисловість споживає найбільшу кількість газу, а отже має найбільший потенціал до енергозбереження. Неефективне використання природного газу та електроенергії у цій галузі більшою мірою пояснюється застарілим таресурсо- і енергоємнимобладнанням. Однак, багато підприємств вже почали впровадження сучасних енергоефективних технологій. Наприклад, на ПАТ «Запоріжсталь» запроваджено ряд заходів з енергозбереження, а саме: на підприємстві діє система енергетичного менеджменту та система подачі пропозицій,введена в експлуатацію установка вдування пиловугільного палива. Такі заходи дозволили значно скоротити використання на підприємстві природного газу. Незважаючи на це, підприємству необхідно продовжувати модернізацію та технічне переоснащення виробництва з метою скорочення використання газу та інших енергоресурсів.
Повна версія

Додати коментар:

Немає коментарів :

Дописати коментар