2 червня 2017 р.

Аналіз проблем впровадження внутрішньовиробничого планування на українських підприємствах

Автори статті: Голомб Вікторія, Шевченко Олена

В статті висвітлено поняття планування як процес формування місії та цілей організації, вибору специфічних стратегій для визначення й отримання необхідних ресурсів та їх розподілу з метою забезпечення ефективної роботи організації у майбутньому. Досліджено основні фактори зростання ролі внутрішньовиробничого планування в нинішніх умовах. Проаналізовано проблеми впровадження внутрішньовиробничого планування на українських підприємствах. 


Планування виробничо-збутової діяльності підприємства в сучасних умовах надзвичайно утруднюється через наростання масштабних змін господарського оточення. Трансформація ринкових відносин, зміна споживчих запитів і вимог покупців, розвиток техніко-технологічної бази виробництва вимагають від підприємства надзвичайної активізації в сфері підготовки та впровадження заходів щодо пристосування до нових умов господарювання. Для підтримки гнучкості й адаптивності внутрішнього середовища підприємства необхідним є удосконалення методичного забезпечення планування та оцінки ефективності зв’язків підрозділів в процесі операційної діяльності. Тому розробка механізмів та шляхів удосконалення системи внутрішньовиробничого планування на підприємстві є необхідною передумовою для обґрунтування управлінських рішень та контролю результатів виробничої діяльності підприємства та визначення резервів підвищення ефективності господарювання.

Метою статті є аналіз сутності поняття «планування» та дослідження проблем впровадження внутрішнього планування на українських підприємствах. 

Таким чином, планування – це процес формування місії та цілей організації, вибору специфічних стратегій для визначення й отримання необхідних ресурсів та їх розподілу з метою забезпечення ефективної роботи організації у майбутньому. Основними факторами зростання ролі внутрішньовиробничого планування в нинішніх умовах є: зростання рухомості зовнішнього середовища, посилення відцентрових сил в економічних організаціях, унаслідок чого останні надають високий ступінь автономії і самостійності окремим підрозділам і менеджерам фірм, новий стиль керівництва персоналом, який дає працівникові значно більшу свободу дій, сприяє розвиткові його ініціативи і творчих можливостей. Серед основних проблем впровадження внутрішнього планування на українських підприємствах слід виокремити недостатнє врахування того, що зовнішнє середовище підприємства здатне швидко змінюватися; нестабільність та невизначеність процесів, що відбуваються в економіці України; необхідність здійснювати процес планування на основі неповної інформації, тобто в умовах відносної невизначеності ринкового середовища
Повна версія

Додати коментар:

1 коментар :