2 червня 2017 р.

Аналіз впливу зовнішнього боргу на економічний розвиток держави

Автори статті: Голомб (Георгішан) Вікторія

Розглянуто проблеми зовнішньої заборгованості держави, розраховано індикатори боргового навантаження. Визначено вплив зовнішніх зобов’язань на економічний розвиток України. 


Останнім часом загострюється питання ресурсного забезпечення економічного розвитку України, особливо його фінансової складової. Розбалансованість фінансової системи, платіжна криза, обмеженість внутрішніх нагромаджень, від’ємне сальдо поточного рахунку платіжного балансу країни обумовлюють потребу в зовнішніх коштах для забезпечення стабільного економічного розвитку країни. Збільшення зовнішнього боргу розвинених країн і країн, що розвиваються, стає характерною рисою системи глобальних макрофінансів. Показовим в такому контексті є щорічне зростання обсягу заборгованості економіки України за зобов’язаннями перед нерезидентами як в абсолютному, так і відносному вимірах.

Мета статті - проаналізувати сучасний стан зовнішньої заборгованості, визначити рівень боргового навантаження на економіку України, шляхом розрахунку основних боргових індикаторів за методикою МВФ та Світового банку. На основі цих показників визначити вплив зовнішніх зобов’язань на економічний розвиток країни. 

Таким чином, за останні п’ять років валовий зовнішній борг України зріс майже у чотири рази і на кінець 2009 року за даними НБУ перевищив сто мільярдів доларів США. У роботі було розраховано основні індикатори, що характеризують рівень боргового навантаження на економіку. За ключовим показником, відношення валового зовнішнього боргу до ВВП, Україна перевищила допустимий рівень, що негативно впливає на міжнародний імідж держави, на оцінку її кредитоспроможності та інвестиційну привабливість. Вирішення боргової проблеми має важливе значення для України в плані підтримки макроекономічної стабільності та забезпечення економічного росту в країні, а також в плані визначення її місця в світовій економіці.
Повна версія

Додати коментар:

Немає коментарів :

Дописати коментар