2 червня 2017 р.

Аналіз причинно-наслідкового зв’язку між валовим зовнішнім боргом та економічним зростанням держави

Автори статті: Голомб (Георгішан) Вікторія

У статті досліджено взаємозалежність показників валового зовнішнього боргу та економічного розвитку держави, а також за допомогою тесту Грейнжера визначено напрям причинно-наслідкового зв’язку між ними. 


Хвиля особливого інтересу економістів до проблеми впливу зовнішнього боргу на економічний розвиток держави розпочалася в 1980-х рр., коли очевидною стала нездатність країн, що розвиваються, обслуговувати свої борги. В наших попередніх роботах був проведений ретроспективний аналіз еволюції поглядів економістів провідних шкіл політичної економії на зовнішній борг держави, який дозволив виявити закономірне чергування їх переважно позитивного та переважно негативного ставлення до наслідків зовнішніх запозичень для національної економіки. Для одних зовнішні запозичення здавалися найпотужнішим засобом накопичення капіталу та стимулятором економічного росту, а для інших - фактором зменшення багатства нації і перешкоджання накопиченню капіталу

Мета статті - розглянути взаємозалежність показників валового зовнішнього боргу та економічного розвитку держави, і за допомогою економетричних методів довести напрям причинно-наслідкового зв’язку між ними. 

У роботі розглянуто взаємозалежність показників валового зовнішнього боргу та економічного розвитку держави, і за допомогою тесту Грейнжера визначено напрям причинно-наслідкового зв’язку від валового зовнішнього боргу до ВВП.
Повна версія

Додати коментар:

Немає коментарів :

Дописати коментар