2 червня 2017 р.

Валовий зовнішній борг України: динаміка і сучасний стан

Автори статті: Голомб (Георгішан) Вікторія

У статті розглянуто сучасний стан валового зовнішнього боргу України, проведено аналіз динаміки його обсягу та структури. Окреслено основні тенденції розвитку зовнішньоборгової ситуації в країні 


Аналіз і оцінка обсягів, структури та змін валового зовнішнього боргу мають важливе значення при реалізації фіскальної та монетарної політик, визначення впливу державного боргу на процеси економічного розвитку та платоспроможність держави.

Мета статті - розглянути сучасний стан валового зовнішнього боргу України, провести аналіз динаміки його обсягу та структури; визначити основні тенденції розвитку зовнішньоборгової ситуації в країні. 

Аналіз сучасного стану, динаміки обсягу і структури валового зовнішнього боргу України показав, що у структурі валового зовнішнього боргу переважають запозичень інших секторів (корпоративного сектора). Дослідження дозволило виділити у розвитку сучасної зовнішньоборгової ситуації наступні негативні тенденції: різке зростання валового зовнішнього боргу, збільшення долі зобов'язань за залученими кредитами і позиками із-за кордону, зниження рівня використання ринкових інструментів зовнішнього фінансування – боргових цінних паперів, висока вартість обслуговування боргу. Покращення потребує валютна структура зовнішнього боргу з метою зниження ризиків коливання курсу долара і залежності від одного кредитора. Для прикладу, диверсифікація запозичень у напрямі підвищення питомої ваги євро в загальній структурі надасть можливість знизити цей ризик.
Повна версія

Додати коментар:

Немає коментарів :

Дописати коментар