11 травня 2018 р.

Як бюджетно відпочити у Європі?


Влітку 2017 року вперше з чоловіком спланували поїздку до Європи, до столиці Угорщини Будапешту. 


Практика самостійних подорожей по Україні показує, що подорожувати самостійно є набагато дешевше, ніж це пропонують туристичні фірми. Але треба розуміти, що плануючи самостійно подорож, бажано продумати маршрут та всі розваги ще тут в Україні, що потребує вашого часу. Щоб полегшити цю задачу, хочу поділитися нашим досвідом бюджетної подорожі і на чому можна зекономити.


Готуватися до подорожі почали ще за місяць. 

По-перше, потрібно потурбуватися про всі необхідні документи, які вам потрібні для поїздки та ті, які можуть запитати на кордоні: 
  • квитки на автобус у обидві сторони. З усіх, що траплялися нам в інтернеті, компанія перевізник DMD виявилася найдешевшою (сайт - http://dmd-ticket.eu)
  • страховий поліс. Ми його оформили, не виходячи із дому прямо на сторінці страхової компанії ВУСО: https://vuso.ua/uslugi/turisticheskoe-strahovanie.html 
  • виписка із банку про рух та наявність коштів на рахунку.
  • документ, що підтверджує бронювання житла. Ми забронювали апартаменти на сайті: https://www.booking.com 
  • закордонні паспорти та їх копії.


По-друге, продумати детальний план поїздки, який дуже легко та зручно можна зробити на допомогою Google Calendar. (https://calendar.google.com/calendar/r/custom/4/d/2017/7/25), створити список визначних місць та пам’яток, які ви б хотіли відвідати та графік їх відвідування. Це допоможе вам не гаяти час під час подорожі і використати кожну хвилину із користю. 
  

Проживання


Перше, що турбує і становить чи не найголовнішу статтю витрат туриста – це проживання. Вивчивши всі доступні на booking.com варіанти, з’ясували, що найдешевший спосіб прожити в Будапешті – це зняти апартаменти або квартиру. У нашому випадку – це була кімната у звичайній двокімнатній квартирі, звичайно, не у центрі міста. Якщо ви плануєте більшу частину свого витрачати на вивчення міста, а не сидіти в кімнаті, то цей варіант є ідеальним у співвідношенні ціна/якість. Так, за 3 ночі на двох ми заплатили 36 євро.

Транспорт


Так як жили ми не у центрі, то важливим питанням для нас був транспорт. Ще перед поїздкою ми детально вивчили транспортну систему Будапешту, на офіційному сайті: http://www.bkk.hu/en/main-page. Для нас найоптимальнішим та найзручнішим варіантом стало метро. Вартість одного білету 350 Ft (≈1,1 євро). Є можливість купити Budapest Travel card, яка дозволяє їздити де обмежень на всіх видах транспорту протягом 24, 48, 72 годин. Але, якщо ви плануєте більше гуляти по місту, а не їздити, то купувати такі картки не вигідно. Крім того, можна купити Block of tickets – це блок із 10 білетів, які коштують 300 Ft кожний (≈1 євро), що дешевше ніж купувати квитки окремо.

Квитки на транспорт можна придбати у спеціальних автоматах, які є на кожній станції метро. Меню доступне на декількох мовах, у тому числі англійською та російською. Автомат приймає як готівку, так і картки.


Визначні місця


Отже, купивши квиток на метро, ми опиняємося в центрі Будапешту. Найкращим способом познайомитися із містом, не витративши при цьому ні гроша, є FreeWalkingTour – безкоштовні піші прогулянки по історичним та іншим цікавим місцям. Професійні екскурсоводи розкажуть про історію міста та цікаві легенди, порадять як провести вільний час та що покуштувати із національної кухні. Такі тури існують у багатьох європейських містах. І якщо ви  вперше у місті, то вони найліпше дозволять швидко познайомитися із основними визначними місцями. А ті, що зацікавили найбільше, можна відвідати після екскурсії самостійно.

Екскурсії проводяться англійською, деякі іспанською, мовами. Розповідь екскурсовода є простою та зрозумілою, навіть для тих, хто не дуже гарно знає іноземну мову. Більш детально про екскурсії, про їх маршрути, час та місце збору груп можна почитати на цих сайтах: http://www.triptobudapest.hu, https://www.freetour.com, https://free-budapest-tours.com. Щоб взяти участь у екскурсії, на сайті пропонують завчасно зареєструватися, але ця процедура не є обов’язковою. Це можна зробити на місці перед початком.

Найчастіше групи збираються в центрі на площі перед Церквою Святого Іштвана (St.Stephen’s Basilicа). Розпізнати саме вашу групу дозволить парасолька. У нашому випадку – це була парасолька синього кольору з написом – Free tour. Знайомство з визначними місцями Будапешту можна розпочати звідси: https://plan.ever.travel/ru/all_cities/Budapest/info.



Купальні


Готуючись до подорожі, виявилося, що Будапешт відомий як бальнеологічний курорт. Місто стоїть на термальних джерелах і у ньому безліч купалень з водою, яка має лікувальні властивості. І ми не могли обійти їх стороною. Найвідомішими серед туристів (і найдорожчими) є Королівські купальні Сечені (Szechenyi) та купальні Гелерт (Gellert). Відвідування таких купалень обійдеться на одну людину близько 16 євро. 


Для бюджетного туриста можна запропонувати відвідування менш туристичних, але з такою ж корисною водою, купалень. З усім переліком таких закладів, їх розкладом, цінами, місцезнаходженням, особливостями відвідування можна ознайомитися на цьому сайті: http://www.spasbudapest.com.

Протягом нашого перебування у Будапешті, за ті самі гроші, замість однієї, ми встигли побувати у 3-х купальнях: Dandar, Kirali, Palatinus.

Dandar – це місце користується попитом у місцевого населення та не популярне серед туристів. Є можливість придбати Afternoon ticket – білет на відвідування з 17-00 до 21-00. Він не включає басейни на вулиці та турецьку баню. Проте доступно 3 басейни з водою 20°, 35° та 38°, а також суха сауна. На території є бювет з цілющою водою, яку можна попити та набрати з собою. 


Ця купальня знаходиться дуже близько біля набережної Дунаю, тому після купання у термальній водичці, можна прогулятися і насолодитися вечірнім Будапештом.


Kirali – одна із купалень, що були побудовані турками, має історичне значення та своєрідну атмосферу та інтер’єр. Є можливість взяти ранковий білет з 9-00 до 12-00. Доступні всі басейни (всередині та ззовні), джакузі, суха сауна і хамам. Тут більш людно порівняно із Dandar. Поряд із купальнею знаходиться парк ім. Т.Г. Шевченка. 


Palatinus знаходиться на острові Маргіт. Це місце більше схоже на сучасний розважальний комплекс для всієї родини з басейнами на вулиці із різною температурою та джакузі, водними гірками, розважальними програмами для дітей та дорослих, солодкою ватою, десертами та коктейлями. На території немає закритих басейнів, однак є басейн для плавання. Є можливість взяти Afternoon ticket – білет з 17-00 до 21-00, який коштує дешевше. 


Як я вже написала, комплекс знаходиться на невеликому остові, де зранку можна прогулятися, посидіти у парку, а потім ще встигнути поплавати у Palatinus.




Прогулянка на велосипедах


Піші прогулянки по вулицях Будапешту приносять багато задоволення, оскільки історичні місця знаходяться близько одна до одної. Але, якщо хочеться за день встигнути ще більше, радимо взяти напрокат велосипеди. Тут створені всі умови для велосипедистів: широка мережа велодоріжок по всьому місту, велосипедні світлофори та місця для стоянок. Видно, що для місцевих жителів велосипед - це не просто розвага, а транспортний засіб, на якому вони їздять на роботу, в магазин… Позитивно вразило ставлення водіїв до велосипедистів як до повноцінних учасників дорожнього руху. На деяких відрізках маршруту велодоріжка знаходиться прямо посередині дороги. Спочатку їхати посеред машин, а ми не мали з чоловіком досвіду катання на велосипедах по місту, досить хвилююче. Але потім звикаєш і починаєш насолоджуватися чудовими краєвидами.


Крім того, взяти велосипеди напрокат в Будапешті виявилося дуже просто і не дорого. Брали велосипеди тут: http://bikebase.hu/bikes-rates. Декілька хвилин на заповнення анкети та ксерокопію паспорта і байки були у нашому розпорядженні. За 5 годин катання ми заплатили 2000 Ft (≈8 доларів) за велосипед. Наш веломаршрут ми проклали на основі екскурсій, що запропоновані на цьому сайті: http://freebiketoursbudapest.com.

Харчування 


Гарно погулявши, хочеться і добре попоїсти. Але для бюджетного туриста харчуватися в кафе чи ресторанах Будапешта, особливо у туристичних місцях, досить дорого. Але вихід є. Можна купувати продукти в супермаркеті і готувати самостійно і брати з собою. Ми так і зробили. В Будапешті є мережа магазинів із доступними цінами – Penni, де ми і робити свої покупки. Ціни на продукти тут майже такі, як і в українських супермаркетах. 

Але не покуштувати традиційну угорську кухню ми не могли. Найдешевшим варіантом це зробити – відвідати ресторан вуличної їжі в єврейському кварталі. За гуляш традиційний ми заплатили 1500Ft (≈6 доларів), гуляш вегетаріанський – 1200Ft (≈5 доларів). Ще з однією традиційною стравою Лангос (1200 Ft або ≈5 доларів) ми познайомилися у центральному парку із колесом обзору.


Повною мірою поринути в атмосферу нічного Будапешту, випити келих пива та послухати якісну музику можна у Zimpla Kert (http://szimpla.eu). Це один із перших, відомий на весь світ угорський руїн паб. Цікаве та незвичне місце.



Сувеніри


Для того, або порадувати близьких і привезти корисні та приємні сувеніри не обов’язково витрачати купу грошей та часу. Традиційні угорські продукти можна купити у звичайному супермаркеті. 

Наприклад, традиційним алкогольним напоєм Угорщини є палінка. Палінка – це фруктова горілка, яка готується із різних фруктів та ягід.

Іншим символом Угорщини вважається червоний перець (паприка). Без нього не обходиться жодна страва угорської кухні.  Такий подарунок порадує тих, хто любить готувати. Паприку можна купити у чистому вигляді, або у складі інших приправ та соусів. 

Ми пробули у Будапешті 4 дні. Цього часу недостатньо для того аби побачити всі красоти. Але досить для того, аби зрозуміти, що сюди варто повернутися ще. 





Додати коментар:

Немає коментарів :

Дописати коментар