19 листопада 2014 р.

Що насправді відбулося з українським експортом?

Він впав. Той, хто в темі знає, що в першому півріччі зниження експорту досягло 12%. Інші відчули його вільне падіння інтуїтивно.

«Ба, навіть впав на 30% по поставках в Росію!» - авторитетно додасть будь-хто пов’язаний із виробництвом товарів на експорт в країни Митного союзу. Він це знає напевно, бо саме на третину скоротилися кількість замовлень на його підприємстві. І на сусідньому. Якщо ж точніше, то обсяг експорту у східному напрямку скоротився на 26,5%, але то ще як рахувати.



Думаю, більшість свідомі проблем, які спричинили майже 4-мільйонну нестачу доларової виручки за підсумками 6 місяців поточного року. Ч и варто було б писати цей пост, аби констатувати відомі факти?

Авжеж ні! Тому, не зловживаючи далі Вашою увагою, одразу перейду до основного висновку якого я дійшов за результатами аналізу статистики UNCTAD щодо вивозу основних українських товарів.

Отже, так зване «створення торгівлі» внаслідок суттєвої зміни з боку ЄС умов імпорту з України протягом першого півріччя 2014 року відбулося лише для :
  • продукції легкої промисловості: +10,7% (+36,2 млн. USD)
  • зернових та борошна: +22,6% (+307,8 млн. USD)
  • машин та обладнання: +5,2% (+47,7 млн. USD)
  • металів і руд: +9,4% (+327,6 млн. USD)

Для оцінки ефекту створення торгівлі мною було використано підхід, заснований на дослідженні структури експорту з України до і після введення в дію преференційних умов торгівлі з ЄС та початку загострення її відносин із Росією (І півріччя 2013 і 2014 рр. відповідно).



На створення торгівлі за такого підходу вказує збільшення в структурі експорту частки країн зі спрощеним доступом на свій внутрішній ринок, яке супроводжується зменшенням часток інших учасників торгівлі. При цьому важливо, щоб зміна структури відбувалась разом із відповідною зміною абсолютного обсягу експорту.

Тобто ефект створення торгівлі із певною країною для кожної товарної групи визнається лише за умови одночасного збільшення обсягів поставок товару в цю країну та її частки в структурі експорту при зменшенні часток і обсягів поставок в адресу інших торгівельних партнерів.


How it is made

  • Статистика зовнішньої торгівля - ITC
  • Ілюстрація

Додати коментар:

Немає коментарів :

Дописати коментар