5 липня 2015 р.

У Вашингтоні вже давно знають від чого українці помирають передчасно

Інститут метрології та оцінки здоров’я при Вашингтонському університеті у своєму дослідженні «Глобальний тягар хвороб» визначив кількість смертей і років втраченого здорового життя українців внаслідок негативного впливу факторів ризику, зведених у 17 основних груп. Як зазначають самі дослідники, краще розуміння причин втрати здоров’я має допомогти у формуванні національної стратегії профілактики хвороб.

Методика, за якою проведено розрахунки для всіх країн та статевовікових груп, зокрема, передбачає використання такого показника як «кількість втрачених років з поправкою на непрацездатність» (англ. абревіатура «DALY» від disability-adjusted life years), тобто років втраченого здорового життя. У глосарії роботи «DALY» визначається як сукупна кількість втрачених років внаслідок передчасної смерті, та років, прожитих з яким-небудь коротко- чи довготерміновим (інвалідність) порушенням здоров’я, приведених з урахуванням тяжкості його перебігу та наслідків.


При цьому відсоток смертей, пов’язаних із негативними наслідками дії того чи іншого фактору ризику, розрахований співробітниками Інституту, слід розуміти також і як можливість збереження життя відповідній кількості наших співвітчизників за умови усунення впливу на їх здоров’я оцінюваного фактору при незмінності дії інших чинників.


Додати коментар:

Немає коментарів :

Дописати коментар