4 березня 2015 р.

Зовнішній борг та ВВП: про це не говорять у новинах

З новин можна дізнатися, що Україна сподівається отримати більшу частину 17,5 - мільярдного доларового кредиту МВФ вже у 2015 році. Загальна сума фінансової допомоги Україні при цьому досягне 40 млрд. USD. У чергу за МВФ вже вишукуються рятувальники від ЄС, США, ЄБРР та СБ.

А от про ризики нарощування боргового тягаря для національної економіки від журналістів Ви не почуєте. Хоча багато хто здогадується, що між рівнем ВВП та сумою зовнішнього боргу має існувати певна залежність.


Для перевірки теорії щодо наявності такого взаємозв’язку та його оцінки спробуємо побудувати економіко-математичну модель за даними 1995–2013 рр. Основними змінними пропоную обрати «реальний ВВП на душу населення» та «рівень зовнішньоборгового навантаження» (далі – ЗБН). Перший показник розрахуємо в доларах США за базою 2000 р. згідно зі статистикою Світового банку. Показником ЗБН визначимо відношення валового зовнішнього боргу до номінального ВВП у відповідний період.

Динаміку показників зображено на інтерактивному рисунку.



На першим етапі побудови моделі визначимо напряму причинності між ЗБН та ВВП для України за досліджуваний період. За допомогою економетричних тестів (наприклад, Енгла-Грейнжера) нескладно довести, що поточне значення валового внутрішнього продукту більш прогнозоване з урахуванням лагових значень валового зовнішнього боргу, отже, напрямом причинно-наслідкової залежності обираємо від ЗБН до ВВП.

На другому етапі визначаємо динамічні характеристики обраних змінних та здійснюємо кількісне оцінювання залежності між ними. В результаті отримаємо коінтергаційну модель довгострокового взаємозв’язку ЗБН та ВВП вигляду: 

GDP(t) = 6,907 – 0,215DEB(t) +0,07TR +E(t),
де GDPt – логарифмований рівень реального ВВП на душу населення;
TR – лінійний тренд;
DEBt – логарифмований рівень валового зовнішнього боргу (% від ВВП);
Et – залишки регресії.

Розраховані параметри регресії свідчать про негативний вплив валового зовнішнього боргу на економічний розвиток у довгостроковому періоді – коефіцієнт при DEBt є статистично значущим і має від’ємний знак.

При цьому залишки регресії наведеного рівняння виступають механізмом корегування економічної рівноваги, який приводить значення реального ВВП на душу населення до рівноважного рівня відповідного поточного обсягу валового зовнішнього боргу. Короткостроковий зв'язок між показниками характеризується рівнянням:

DGDP(t) = 0,051 – 0,162DDEB(t) – 0,442E(t-1) + U(t),
де DGDP(t), DDEB(t) – перші різниці логарифмів досліджуваних рядів (темпи приросту);
E(t-1) – помилка попереднього періоду в моделі;
U(t) – випадкова помилка рівняння.

При цьому коефіцієнт при DDEB(t) статистично значущий і має негативний знак. Отже, збільшення сукупного зовнішнього боргу призводить до зниження темпів зростання реального ВВП на душу населення в короткостроковому періоді. Таким чином, результати оцінювання параметрів регресії свідчать про негативний вплив зовнішнього боргу на економічне зростання в Україні як у довгостроковому, так і в короткостроковому періодах.


How it is made

  • Інтерактивний графік та дані на GoogleDisk
  • Презентаційний матеріfл на SlideShare
  • Ілюстрація

Додати коментар:

Немає коментарів :

Дописати коментар