26 квітня 2015 р.

Українці в контексті великого переселення європейських народів

До всіх бажаючих переїхати у Європу в пошуках кращої долі прохання не турбуватись.
Спрощення в’їзду українців до союзних держав слід чекати не раніше 2016 року. Принаймні, із останніх заяв голови представництва Європейської Комісії в Україні Яна Томбінського зрозуміло, що у травні на саміті "Східного партнерства" ми точно не отримаємо безвізового режиму.

Між тим, через масштабну катастрофу 19 квітня 2015 року, жертвами якої стали сотні нелегалів із Африки, можна очікувати, що ЄС дедалі більше закриватиметься від мігрантів із зовні. Одночасна і нагла загибель у Середземному морі невдалих переселенців, наводить на думку, що всі вони намагалися дістатися омріяних берегів під моторошним гаслом "Європа або смерть!"


Отже, #datablog припускає, що в майбутньому міграційна політика Брюсселя стане жорсткішою. Звісно, жодні нововведення не обмежуватимуть свободу руху самих європейців. За статистикою Світового банку в 2010 році кількість внутрішньо переміщених громадян між європейськими країнами досягла 35% загальної кількості мігрантів в ЄС.

Куди і звідки переїжджають європейці, чи є залежність між економічними показниками країн та напрямами міграції, і на що розраховують українці в Європі? - #datablog пропонує спробувати  розібратися самостійно за допомогою інтерактивного проекту "Українці в контексті великого переселення європейських народів".



Статистична база і методика розрахунків

Для роботи над проектом інформація щодо кількості мігрантів по країнам була взята зі звіту Світового банку за 2010 рік. За принципом співставності статистичних даних показники рівня безробіття та середніх доходів і витрат на душу населення держав ЄС наведено за аналогічний період.

Сальдо міграції, розраховане у проекті – це різниця числа осіб, які прибули до країни, і числа осіб, які вибули звідти за один і той же проміжок часу. При цьому #datablog брав до уваги лише переїзди людей між європейськими державами та Україною, що дозволило визначити групи країн із позитивним і негативним сальдо.

Статистичною новелою проекту став «індекс мобільності нації», який показує відсоток громадян, які постійно перебувають за межами території рідної країни. Для цілей проекту його було розраховано за формулою:
I=E/(P+E-Im),
де
І - індекс мобільності нації
Е - кількість емігрантів зі звітної країни
Р - загальна кількість наявного населення у звітній країні
Im – кількість іммігрантів з інших країн, які перебувають на території звітної країни

Підтримка проекту

#datablog дякує за технічну підтримку проекту і виявлені принципові недоліки у його попередніх версіях Володимиру Харченку, аналітику інформаційного ресурсу SumyNews, та Роману Кульчинському, головному редактору порталу TEXTY.ORG.UA.




How it is made

  • Ілюстрація

Додати коментар:

Немає коментарів :

Дописати коментар